RSS

Blog, Twitter i Facebook u nastavi

29 мар


Umesto da se,  po običaju, nerviramo na samo pominjanje Facebook-a i krenemo da razmišljamo kako da postavimo  nepremostivu granicu između njega i nastave,  rešili smo da potpuno promenimo pristup i primenimo onu staru poslovicu:  Ako ne možeš da ga pobediš  –  pridruži mu se!

Za početak  novog načina razmišljanja zaslužna je informacija  o akreditovanom on-line seminaru „Blog,Twitter i Facebook u nastavi“. Veliki broj nastavnika ima svoj Facebook nalog, poneko koristi i Twitter, naš kolega ima odličan blog u vezi sa svojim hobijem. Ali nastava??!

Iako za nas seminari nisu retkost, ovaj je bio pravi izazov.  Nismo imali nikakva iskustva sa on – line učenjem i nismo znali šta nas (a kamoli ko nas)  tamo čeka…  Poslovična radoznalost i  želja da istražimo sve mogućnosti unapređivanja nastave, ubedila je nas osmoro iz škole da se prijavimo.  

Počevši od 6.marta,  seminar je okupio veliki broj učesnika  –  nastavnike razredne, predmetne  i praktične nastave,  saradnike u nastavi,  stručne saradnike,  direktore škola… Uz preporuku budućim učesnicima, da malo pojasnimo način rada. U okviru seminara obradjuje se pet tema i u potpunosti je interaktivan. Svaki učesnik u toku seminara  mora da odradi nekoliko zadataka, odnosno kreira svoje obrazovne resurse na internetu, tako da nakon seminara  ima kreiran svoj  edukativni blog, otvoren twitter nalog i napravljenu facebook grupu za komunikaciju sa učenicima i kolegama. Uz obilje nastavnog materijala, radeći svako na svoj način i u skladu sa slobodnim vremenom, uz dobru interakciju sa predavačima,  i mi smo polako uplovili u svet kreiranja blogova, Facebook grupa i Twitter naloga…

Nedostatak  iskustva još nam ne da da uvidimo pravu korist od tvitovanja, ali je zajedničko mišljenje da su blogovi sjajna i veoma upotrebljiva zamisao. Nastavnički blogovi biće koristan izvor informacija i sredstvo komunikacije sa učenicima ( uskoro će biti postavljene  veze ka njima u Edukativnim sajtovima), a školski blog još jedan način da se sve  lepe vesti iz naše škole prošire čudesnim svetom interneta.

Kraj seminara je 31. marta, pa naši (budući) BTF stručnjaci: Zlatica Gerov, Ivana Spasić,  Tanja Ignjatović, Sanja Markulin, Ljiljana Žikić, Nataša Jankuloski, Goran Gerov i  Miomir Kostić vredno rade svoje zadatke. Možemo samo da im poželimo što više posetilaca, prijatelja, komentara, sviđanja, preuzimanja. I deljenja! Jer -znanje se deljenjem množi!!!

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 29/03/2012 инч Стручно усавршавање

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: