RSS

Наши ученици међу сто најбољих младих лидера

28 мај

„Људи који гурају напред су они који траже околности које им одговарају и које желе. Уколико не могу да их нађу – они их стварају.“ Џ. Б. Шо

625494_580271381983597_536738115_nСтудентска добротворна организација Центар за координацију „Уједињена Србија“ расписала је средином марта месеца конкурс Форум младих лидера, на који су могли да се пријаве средњошколци и студенти из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе и Македоније, појединачно или као тим. Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је реализацију овог пројекта. Конкурсни рад морао је да садржи опис неког реалног проблема који су средњошколци/ студенти препознали у својој локaлној средини, као и предлог за његово решење. Предвиђено је да награда за најбоље радове буде учешће на „Форуму младих лидера“ за сто најкреативнијих младих учесника.

Вредни као и увек, и наши ученици послали су пријаву на конкурс. Невена Антић, Катарина Љубић, Теодора Миливојевић и Никола Ристић, ученици одељења I2, послали су тимски рад којим су успели да стекну наклоност жирија и изборе се за улазак у „100 најбољих“ и учешће на Форуму, који ће бити одржан на Копаонику, од 30. маја до 2. јуна 2013. године.

Проблем који су они уочили јесте да млади у Књажевцу немају адекватан простор за самостално организовање културних и спортско-рекреативних активности, као и провођење слободног времена, иако имају многобројне таленте и интересовања и могу да осмисле и сами организују занимљиве и разноврсне активности, у складу са својим потребама. Иако се локална самоуправа определила за издвајање више средстава за културне манифестације, што јесте позитивно, проблем је што млади готово да нису укључени у креирање и организовање активности које су намењене њима.

Решење проблема наши ученици виде у пренамени и адаптацији неког од постојећих објеката који су у власништву општине, а данас су запуштени и немају никакву намену. С обзиром да је наша општина мала и да привреда није развијена, свесни су да би прикупљање додатних средстава подразумевало много труда младих – њихов лични волонтерски рад,  као и организовање разних добротворних акција којима би се изградило поверење у младе људе и придобиле и друге организације и установе за сараднике у овом подухвату. Уколико би млади преуредили и опремили жељени простор, могли би у њему да организују различите активности: радионице, семинаре, изложбе, обуке, разна такмичења, предавања…. Кроз ове активности млади би имали могућност да се усавршавају, друже, едукују, и своје време и енергију усмере на неке позитивне активности, а можда и допринесу развоју свести целокупне заједнице о значају учешћа младих у друштвеном животу.

 У оквиру „Форума младих лидера“ Катарина, Невена и Никола ће, уз дружење са учесницима из још педесет градова, моћи да на предавањима и радионицама науче шта су то лидерство и лидерске вештине, како се пишу пројекти, како се праве добри тимови... На примерима добре праксе доказаних лидера, учесници Форума научиће како да у својој локалној средини спроведу жељене промене и реше бар неки од проблема са којима се млади свакодневно суочавају...

Честитамо нашим младим лидерима и желимо им лепо дружење, пуно добрих идеја и успеха на Форуму, а Теодори, будући да ће у то време учествовати на Републичкој смотри талената у Београду, желимо пуно успеха на такмичењу из енглеског језика!

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: